De olika företagsformerna del 2
Aktiebolag – Är en juridisk person, kräver bara en person men kräver minst 50 000 kr eget kapital i form av aktiekapital, och som bevis får ägarna aktier (Ägar-andelar).
Aktiebolaget måste företrädas utav en styrelse, som minst har en ledamot och en suppleant. Styrelsen har företrädaransvar, dem ansvarar för t ex att skatter och avgifter betalas in i tid. Aktiebolaget betalar 28 % skatt på vinsten och ägarna betalar inkomstskatt på utdelningen dem får via företaget.
Även om man äger andelar ett aktiebolag så betraktas man som anställd, och man får därför lön, där anställda betalar inkomstskatt, medans företaget betalar sociala avgifter och personalskatt.
Varje år måste företagets årsredovisning (bokslut – görs efter bokföringen) granskas av en godkänd eller en auktoriserad revisor. Revisorn får inte samtidigt göra företagets bokföring. En årsredovisning är en offentlig handling, allmänheten kan ta del av den.
Verksamhetens ramar bestäms utav tillsammans en bolagsordning (ett slags regelverk) och med lagstiftningen.
Aktiebolagslagen reglerar väldigt detaljerat ägarnas inbördes förhållanden.
Ett aktiebolag är väldigt avskilt från ägarna, t ex att ägarna inte är skyldiga att betala gamla skulder som är kvar då företaget går i konkurs. Det är därför väldigt säkert att driva ett aktiebolag.
Ekonomisk Förening – Minst tre medlemmar i föreningen, inget krav på minsta eget kapital.
Detta är en kooperativ verksamhet, det betyder att här brukar ägarna själva vara t ex kund, leverantör, hyresgäst eller anställd i företaget.
Företagets årsredovisning måste granskas av en revisor, men behöver inte vara en godkänd eller auktoriserad sådan för mindre föreningar.
Medlemmar ska anta stadgar (bestämmelser) och utse styrelse och på så vis bli en juridisk person.
Man kan komma och gå i en föreningen då det är enkelt att bli medlem och att avsluta medlemskapet.
Reglerna är likartade med aktiebolagets regler.
De olika företagsformerna
Enskild Näringsidkare – Är ingen Juridisk Person, inget krav på eget kapital. Detta innebär att en fysisk person agerar som företaget själv, denne person är personligen ansvarig för vad som händer i företaget, skulder, skattebetalningar, avgifter o s v
Kräver enbart 1 person för att starta och bedriva.
Passar bra för väldigt små företag. T ex sälja ett fåtal vantar man stickar i garaget.
Handelsbolag – Är en juridisk person, måste ha minst 2 delägare, delägarna är personligt ansvariga för eventuella skulder solidariskt ansvar, den delägare som blir krävd på betalning har regressrätt på de andra delägarna, en slags fordran, för att skulder ska vara jämnt fördelade.
Ägarna bör upprätta ett bolagsavtal, eftersom handelsbolagslagen inte alltid ger fullt stöd för vissa problem.
Passar bra om det ska vara flera delägare i ditt företag.
Kommanditbolag, variant av Handelsbolag. – Enda skillnaden på kommanditbolag och handelsbolag är att bara en (eller fler) delägare, komplementär, är personligt ansvarig för företagets skulder. Övriga delägare riskerar bara sitt egna kapital, Kommanditdelägare
Passar bra ifall några av delägarna enbart ska satsa eget kapital (pengar) men inte vara aktiva.
Vad krävs för att starta företag?
I grund och botten är det 3 större kriterier som måste fyllas.
Det krävs att företaget är en Juridisk Företagsform.
Det krävs att företaget har ett Organisationsnummer
Och det krävs att företaget måste få ett F-skattebevis utfärdat av skattemyndigheten.
Hur man skaffar dessa ska vi snart få reda på!
Ja, man börjar först genom att klura ut vilken företagsform som är bäst passande för den verksamhet man vill bedriva, man väljer olika företagsform beroende på t ex vad man ska driva för typ av verksamhet. T ex ska man sälja strumpor som man själv stickar hemma i lägenheten, då passar nog Enskild Näringsidkare bäst.
Vill man starta ett eget varumärke och satsa järnet på att bli stor, då är ett aktiebolag det man bör välja o s v.
Det här får man tänka ut själv, vilken företagsform som passar just din idé bäst, sedan är det bara att välja!
Det finns olika företagsformer, och i nästa inlägg kommer dem vanligaste plus en liten beskrivning av vad dem innebär. Inlägget efter det så kommer de komma lite mer ovanliga företagsformer.
Varför startar man ett företag?
Vi kan säga att, vi bedriver handel när vi utbyter varor, tjänster eller kapital. Vi kan bedriva handel på hobbynivå eller företagarnivå, är det företagarnivå så räknas man som en näringsidkare som bedriver näringsverksamhet. Handel kan bedrivas av både fysiska personer och juridiska personer*.
Fysisk Person = En vanlig människa.
* Juridisk Person = T ex ett företag, en sammanslutning av människor.
En juridisk person har egen rättskapacitet, d v s den har rättigheter och skyldigheter, kan ingå i avtal, ha egna skulder o s v.
En juridisk person har ett namn (Företagsnamn), och identifieras via sitt organisationsnummer och sätet i företaget.
Här kommer ett citat från skatteverket där gränsen mellan hobby och näringsverksamhet beskrivs.
”Ett sätt att starta är att förvandla sin hobby till ett företag. För att bedöma om en verksamhet är en hobby eller ett företag tittar Skatteverket på tre saker: självständighet, varaktighet och vinstsyfte.
Du som säljer egna varor anses alltid vara självständig. Du som utför uppdrag åt andra ska själv besluta hur uppdragen ska utföras för att du ska vara självständig. Din verksamhet ska bedrivas regelbundet och varaktigt, alltså under en lång tid. Syftet med verksamheten ska vara att den går med vinst. Du ska kunna visa att ditt företag beräknas ge ett ekonomiskt överskott på sikt.
Uppfyller din verksamhet de tre kraven ses den som en näringsverksamhet och inte en hobby. ”
- Skatteverket.se
Vi startar även företag för att enklare kunna bedriva handel, man får större möjligheter helt enkelt än om man hobbysäljer:
Man har rätt att dra av moms då man köper saker, folk har lättare att lita på dig som handelsman, man har stöd av lagar och rättigheter, försäkringar som finns att köpa. Man kan anställa personal och mycket mer.
Vill man bli accepterad som företag i kontakter med myndigheter, banker, kunder och leverantörer, så måste man registrera företaget hos Bolagsverket. Man får då organisationsnummer. Detta för man använder organisationsnumret då man gör affärer med dessa.
Handel förr i tiden
Handel har utövats lång tid, minst 10 000 år faktiskt tillbaks till den äldsta stad vi vet om. Så det är inget nytt som har kommit till på senare tid, bara att vi har mycket större möjligheter att handla idag.
Det är på senare tid handel har växt fram med stormsteg, uppväxten av Internet och kreditkort har byggt möjligheterna för dagens handel, förr i tiden var det dock mest vanligt att vara självförsörjande, man odlade själv det man behövde, och det föregick byteshandel mellan saker och ting.
T ex om man behövde verktyg eller något som inte gick att göra själv, så bytte man alltså till sig en hammare eller något annat verktyg mot ägg eller sådant man hade ett överskott på.
Pengar har funnits lång tid tillbaka, de tidigaste mynten vi vet om är ca 2500 år gamla, men det har inte varit så välanvänt som det är idag. Byteshandeln har varit den starka typen av handel förr i tiden.
Problem med handeln
Ojämn inkomstfördelning
Vi vet att folk kan köpa aktier, och alla har inte lika antal aktier, och om man nu har aktier, och det går bra för bolaget i fråga, deras ökade vinst, gör att bolagets aktier ökar i värde, då kan man sälja dessa aktier för vinst.
Fördelningen mellan inkomst varierar då mellan alla aktieägarna, eftersom vissa har mer aktier än andra så blir inkomsterna ojämnt fördelade. Det anses vara ett problem. Den som har mer pengar, tjänar mer pengar, då det kommer till handel.
Miljöproblem
Här vet vi alla om vad problemet är, alla har hört talas om global uppvärmning vid det här laget. Det kommer just precis ifrån ökad konsumtion, som ger ökad efterfrågan, som ger ökad handel, vi vill ha det ena med det andra från alla världens ändar.
Detta har ett pris, nämligen transporteringen. För att du ska få din apelsin så måste denna apelsin ta sig från apelsinträdet, till din affär där du går och köper den.
Idag då vi transporterar så använder vi oss av olika bränslen, och då dessa ”förbrukas” så omvandlas en del av energin till koldioxid eller andra olämpliga utsläpp. Desto mer vi konsumerar, desto mer transportering kommer att ske.
Vi bygger även ut trafiken, vi bygger nya vägar, nya tågrälsar och så vidare. Det blir mindre och mindre naturligt landskap. Denna ökning av trafik medför stress och ohälsa (avgaser o s v) hos människor.
En förmildring av dessa problem är lokaltillverkade varor, ekologiskt tillverkade varor o s v. Dessa produkter är ju oftast ”miljömärkta” av något slag, men oftast mycket dyrare.
Förr i tiden så var vi självförsörjande, och med det menas att vi sådde i vår egen jord, skaffade oss vår egen ved att elda med och hade våra egna kreatur för att få mat på bordet, och det som man inte själv hade hemma kunde man byta till sig med någon annan mot något som man hade hemma. Man kunde t.ex. byta ett stycke tyg mot en bit kött.
Fördelar med handeln.
1. Man kan köpa saker som inte finns lokalt, det hade aldrig funnits möjlighet att t ex köpa apelsiner i Sverige, om det inte vore för handel.
2. Företag kan specialisera sig på olika nischer, t ex istället för att sälja cyklar, så kan det finnas en tillverkare som handlar över hela världen med cykelventiler, eller något liknande. Hade han bara kunnat sälja i sin närhet så hade det aldrig funkat, men när kundkretsen blir så stor som hela jordklotet, då kan det faktiskt vara lönsamt att sälja just cykelventiler.
3. Det blir mer konkurrens, för att allting kan säljas över jorden, priserna blir nedsatta och allting blir mycket billigare, kvalitén blir bättre, konkurrenterna tävlar om att få kunderna till sig själv.
4. Vi kan såklart ta del av andra varor som inte är lokaltillverkade, precis som apelsiner eller annat som inte finns där man befinner sig.
5. Handel skapar även marknadsplatser, där kunden kan själv välja och vraka ur olika sortiment. Såsom torg, närbutiker, stormarknader o s v.
6. Handel skapar efterfrågan, som skapar jobb, som i sin tur skapar inkomster, om dessa inkomster används till produkter så skapas efterfrågan. Det blir en större ekonomisk tillvaro, levnadsstandarden ökar.
Vad är handel?
Handel kan beskrivas som ekonomiska verksamheter som syftar till att föra köpare och säljare samman.
Inom handel så finns det inga gränser, man handlar via internet och över hela världen, för det finns transporter som går nästan överallt, och betalningar sker via internet väldigt simpelt.
Till skillnad från förr i tiden så är handel numera ett ekonomiskt system mellan arbete, pengar och produkter.
Arbete (arbetskraft) står för allt arbete som görs, detta arbete blir till produkter, och belönas med pengar.
Pengar (Kapital, och andra betalmedel) kan man köpa arbete för, eller köpa produkter.
Produkter (Varor, Tjänster) säljs för pengar eller ingår i andra produkter där det krävs arbete.
Till exempel, en lantbrukare som säljer sin säd (produkt) till kvarnen som gör mjöl, tjänar pengar för det, och det i sig skapar arbete åt kvarnen. Kvarnens arbete blev till en produkt som gör att kvarnen får pengar för produkten av bageriet, som ska baka bröd av mjölet o s v.
Till slut når det konsumenten som konsumerar produkten, men betalar dyra pengar för att få en färdig produkt. Dessa pengar täcker allt arbete som skett för att produkten hamnar hos konsumenten.
Denna konsument får lön för sitt arbete, för dessa pengar köper denne produkter, som ökar efterfrågan och det ekonomiska kretsloppet blir större.
Välkommen!
Hej och välkommen till Entreprenörsguiden!
Här kommer jag att ta en snabb genomgång på olika huvudpunkter/begrepp på olika entreprenörs ämnen som vi lärt oss under tiden vi gått entreprenörslinjen, punkterna är utvalda för att jag tycker att dem enskilt kan vara bra att veta, men även helheten är valda så att man får en generell insikt på företagsverksamhet, primärt småföretagande. Målet är att skapa en färdig produkt, en informationsblogg som beskriver och ger informationen nödvändig för att uppnå detta.
De punkter jag valt att beskriva är följande:
Vad är handel? – Få den ”officiella” definitionen på vad det är.
Starta ett företag - Hur man grundar företaget man ska använda.
Produktinformation - Information kring ordet produkt, och dess affiliationer inom företagande (affärsidé, utveckling, marknadsplan o s v).
Marknadsplanering - Hur man planerar verksamheten, och hur man utför planeringen.
Marknadsföring - Hur man visar upp produkten på marknaden, promotar sin produkt för att locka kunder att köpa produkten man marknadsför.
Kalkyler, Budget, Balansresultatrapporter o s v - Nödvändiga uträkningar man kan behöva veta hur man utför.
Personlig Försäljning - Tips på hur man bemöter kunder, tar kontakt med dem, ökad försäljning o s v.
Bokföring - Hur man bokför, och tar ut bokslut.
Poängen är att beskriva dessa kort och konkret i syfte att informera vad de olika huvudfrågorna betyder, som allmän kännedom, därför kan och kommer vissa detaljer att utelämnas i och med att detta är ingen fördjupning inom ämnena, utan en genomgång (ej fördjupning) om viktiga begrepp för alla intresserade inom ämnet.
För er entreprenörer som just nu håller på att läsa dessa punkter, ska läsa, eller kanske redan har läst, så tänkte jag att det kunde vara bra att ta en snabb genomgång, för att det ni lärt er ska sitta kvar, eller att förbereda er på vissa av de saker som kommer under er skolgång.
Ni får självklart ställa eventuella frågor.
/ / Dan Sjöström