Problem med handeln



Ojämn inkomstfördelning

 

Vi vet att folk kan köpa aktier, och alla har inte lika antal aktier, och om man nu har aktier, och det går bra för bolaget i fråga, deras ökade vinst, gör att bolagets aktier ökar i värde, då kan man sälja dessa aktier för vinst.

 

Fördelningen mellan inkomst varierar då mellan alla aktieägarna, eftersom vissa har mer aktier än andra så blir inkomsterna ojämnt fördelade. Det anses vara ett problem. Den som har mer pengar, tjänar mer pengar, då det kommer till handel.

 

Miljöproblem

 

Här vet vi alla om vad problemet är, alla har hört talas om global uppvärmning vid det här laget. Det kommer just precis ifrån ökad konsumtion, som ger ökad efterfrågan, som ger ökad handel, vi vill ha det ena med det andra från alla världens ändar.

 

Detta har ett pris, nämligen transporteringen. För att du ska få din apelsin så måste denna apelsin ta sig från apelsinträdet, till din affär där du går och köper den.

Idag då vi transporterar så använder vi oss av olika bränslen, och då dessa ”förbrukas” så omvandlas en del av energin till koldioxid eller andra olämpliga utsläpp. Desto mer vi konsumerar, desto mer transportering kommer att ske.

Vi bygger även ut trafiken, vi bygger nya vägar, nya tågrälsar och så vidare. Det blir mindre och mindre naturligt landskap. Denna ökning av trafik medför stress och ohälsa (avgaser o s v) hos människor.

 

En förmildring av dessa problem är lokaltillverkade varor, ekologiskt tillverkade varor o s v. Dessa produkter är ju oftast ”miljömärkta” av något slag, men oftast mycket dyrare.

 

 

Förr i tiden så var vi självförsörjande, och med det menas att vi sådde i vår egen jord, skaffade oss vår egen ved att elda med och hade våra egna kreatur för att få mat på bordet, och det som man inte själv hade hemma kunde man byta till sig med någon annan mot något som man hade hemma. Man kunde t.ex. byta ett stycke tyg mot en bit kött.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0